Gå til hovedinnhold

Ulovlig ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­overvåking av 400 ansatte


Aftenposten hadde nylig et oppslag om elektronisk overvåkning av ansatte i Telenor som endte med at selskapet måtte stanse den omstridte bruken av overvåkingssystemet fordi den var for omfattende, link her:

Etter en langvarig prosess hvor de tillitsvalgte i Telenor og EL og IT Forbundet ba om bistand fra LO juridiske ved advokat Katrine Rygh Monsen, kom også Datatilsynet med  sin vurdering. 
Helt konkret gjaldt saken Telenors bruk av kontrolltiltaket Transaction Monitoring Remote (TMR), som innebærer lyd- og skjermopptak av arbeidet til rundt 400 ansatte på kundeservice. I perioder ble alt som skjedde på pc-skjermen til de ansatte tatt opp, og det samme gjaldt telefonsamtaler. 
EL og IT Forbundet og LO var uenige med Telenor og Abelia om tiltaket var lovlig. Saken ble tvistebehandlet lokalt, og endte tilslutt opp i forhandlingsmøte hos NHO. LO mente at Telenors overvåking av sine kundebehandlere med opptak av både skjermbilde samt telefonsamtaler var i strid med både Telenor-Overenskomsten og Hovedavtalens bestemmelser om personvern i Tilleggsavtale V, og at tiltaket måtte stoppes umiddelbart. NHO var uenig i dette.
Advokat Monsen sendte da en henvendelse til Datatilsynet og ba om en vurdering av overvåkingen opp mot nye personvernregler. Konklusjonen til Datatilsynet var at overvåkningen var i strid med e-postforskriften og reglene for personvern.
- Esben Smistad, konserntillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor, mener Datatilsynets vedtak er veldig gode nyheter. Kampen mot overvåking på jobben har engasjert medlemmene i flere år, og han mener det er på tide og bytte ut kontroll med tillit.
EL og IT Forbundet sier Datatilsynets vurdering av saken er prinsipiell, og det er en av de første vurderingene som gjøres etter det nye personopplysningsregelverket som implementerer GDPR. LOs juridiske avdeling er  heller ikke kjent med at denne typen vurdering av kontroll av ansatte, med daglige skjerm- og lydopptak, er gjort tidligere. Saken viser viktigheten av at også arbeidstakere i det digitale arbeidslivet fagorganiserer seg og får nødvendig juridisk bistand.
Den kollektive tvistesaken mellom LO-NHO ble løst med en enighetsprotokoll, hvor NHO og LO understreker betydningen av at innføring og bruk av kontrolltiltak i bedriften til enhver tid er i tråd med gjeldende personvernregler. 










Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Nytt om Holship saken for EMD

Den Europeiske Menneskerettsdomstol (EMD) ber Norge uttale seg i Holship saken. LO/NTF klaget i 2017 Holship saken inn for EMD. Saken reiser mange uavklarte spørsmål og  har stor internasjonal interesse. Etter to års behandling har domstolen nå bedt om at Norge uttaler seg i saken. Ett av spørsmålene er  om bruk av boikott som primæraksjon er vernet av den Europeiske Mennneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 11. I sin dom sier Høyesterett at det er opp til EMD å avklare dette og Høyesterett gikk ikke inn på hva som kunne utledes av ILO-retten. I Høyesterett gikk regjeringsadvokaten langt i å anerkjenne at vernet for faglige rettigheter i EMK og ILO er sammenfallende, og det gjenstår å se om dette vil gjenspeile seg i regjeringens svar til EMD.  Høyesteretts dom i Holship-saken er videre kritisert ved at dommen bygger på at etableringsreglene i EØS avtalen kan rettferdiggjøre inngrep i bruk av boikott som faglig aksjon. EMD sin behandling har også betydning for hvilket vern

Dagpenger, endring i regelverket.

Departementet vurderer endringer i forskriftene om dagpenger, bl.a. perioden for opptjening av minsteinntekt og beregningsgrunnlaget for dagpenger. Mens det til nå har vært inntekt det siste avsluttede eller tre avsluttede, hele kalenderårene som har gitt opptjening, vil det etter forskriften være inntekten de siste 12 (ev. 36) månedene helt frem til søknadstidspunktet som skal legges til grunn. Departementet har satt en så kort frist for innspill at det ikke har vært mulig for LO å sende saken på ordinær høring i forbundene.  LO skriver bl.a. i sitt høringssvar at endring av relevant inntektsperiode på ett år/tre år basert på siste avsluttede kalendermåned, vil bety at opptjeningsperioden normalt vil gå på tvers av kalenderåret. Den enkeltes mulighet for å kontrollere om beregningen er riktig vil forutsette kjennskap til inntekter på månedsbasis det siste året eller de siste tre årene med utgangspunkt i søknadstidspunktet.  LO påpeker at det vil være mer tungvint for d

Advokatenes fagdager - EØS og varsling i arbeidsforhold var tema.

Advokatenes fagdager gikk av stabelen 23-24 mai i Oslo. Fagdagene er årets store begivenhet for advokater og jurister fra hele landet. LO-advokatene Alexander Cascio og Katrine Rygh Monsen foreleste om nyheter i rettsutviklingen i EU / EØS, og reglene om varsling i arbeidsforhold.  De ferske lovforslagene som er fremmet i NOU 2018:6 (2017-2018) Varsling, verdier og vern, og  prp. 74 L (2018-2019) ble også behandlet:  NOU 2018:6 (2017-2018):   https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2018-6/id2593665/ Prop. 74 L (2018-2019):   https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop.-74-l-20182019/id2639812/ LOs skriftlige innspill til komité behandlingen av varslingsreglene kan du lese her: https://lo-advokatene.blogspot.com/2019/05/lo-krever-varslingsombud-og.html Lovforslaget blir trolig vedtatt av Stortinget i juni 2019 og blir ett av flere tema som behandles på LO-advokatenes årlige seminaret for tillitsvalgte - den 17. september 2019.