Gå til hovedinnhold

Kursing av meddommere i arbeidsrettssaker - Domstoladministrasjonen ber om innspill.

Meddommere i arbeidsrettssaker har per i dag ikke noe tilbud om opplæring i regi av domstolene, men det kan det bli en forandring på. Domstoladministrasjonen vurderer nå å etablere et slikt tilbud. 


I brevet,  som er svar på henvendelse fra LO, ber Domstoladministrasjonen om innspill og forslag til hvilken form for  opplæring og kursing som eventuelt skal tilbys de arbeidslivskyndige meddommere.  I brevet heter det bl.a:


Domstoladministrasjonen har dessverre ikke i dag kapasitet til å arrangere egne kurs for meddommere. En del domstoler arrangerer samlinger for nyoppnevnte meddommere, men dette er så vidt vi har oppfattet, ikke primært rettet mot fagkyndige meddommere. Før den enkelte sak gir som regel fagdommeren en orientering til meddommerne – både fagkyndige og andre -, men dette varierer noe.
Både alminnelige meddommere og fagkyndige meddommere er verdifulle bidragsytere til at norske domstoler skal fungere godt og opprettholde den høye tilliten domstolene har i samfunnet.
Domstoladministrasjonen ønsker å bidra til å at det fortsatt skal oppleves meningsfylt å være meddommer og at meddommerne har god og konstruktiv informasjon om oppgaver, ansvar og arbeidsmåter i domstolene. Her tror vi vi kan bli bedre. Vi er derfor nå i startfasen av å utvikle og modernisere vår informasjon til alle typer meddommere som opptrer i retten.

I den forbindelse ville vi satt pris på en tilbakemelding fra dere om erfaringer og forslag til informasjon som arbeidslivskyndige meddommere ville hatt nytte av.

LO anser opplæring av arbeidslivskyndige meddommere som et anliggende for domstolene og LO har valgt å ikke tilby slike kurs. Det betyr at mange tillitsvalgte ikke får den samme skolering som meddommere oppnevnt etter innstilling fra arbeidsgiversiden, som har tilbud om slike kurs i regi av sine organisasjoner.
Spørsmålet om kursing av meddommere er også tema på debattsidene i juristen.no, med en innfallsvinkel om at det er grunn til å betvile meddommeres faglige og personlige integritet. 

https://juristen.no/debatt/2019/01/«grove-insinuasjoner-mot-med%C2%ADdommerne-fra-arbeidstaker%C2%ADsiden»

LO vil be forbundene om deres innspill og synspunkter på hvordan et slikt kurstilbud bør utformes før vi svarer Domstolsadministrasjonen. 

Enkeltpersoner som har erfaring som meddommer og har innspill til behovet for kurs og hvordan kursopplegget bør utformes kan sende dette til anita.ursin@lo innen 30.7. 2019.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Nytt om Holship saken for EMD

Den Europeiske Menneskerettsdomstol (EMD) ber Norge uttale seg i Holship saken. LO/NTF klaget i 2017 Holship saken inn for EMD. Saken reiser mange uavklarte spørsmål og  har stor internasjonal interesse. Etter to års behandling har domstolen nå bedt om at Norge uttaler seg i saken. Ett av spørsmålene er  om bruk av boikott som primæraksjon er vernet av den Europeiske Mennneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 11. I sin dom sier Høyesterett at det er opp til EMD å avklare dette og Høyesterett gikk ikke inn på hva som kunne utledes av ILO-retten. I Høyesterett gikk regjeringsadvokaten langt i å anerkjenne at vernet for faglige rettigheter i EMK og ILO er sammenfallende, og det gjenstår å se om dette vil gjenspeile seg i regjeringens svar til EMD.  Høyesteretts dom i Holship-saken er videre kritisert ved at dommen bygger på at etableringsreglene i E...

Høyesterett - ny dom om endringsoppsigelse

Høyesterett avsa nylig en dom om endringsoppsigelse som gjaldt bestemmelsen i skipsarbeidsloven § 5-6, Denne bestemmelsen tilsvarer arbeidsmiljølovens § 15-7 og dommen har således også betydning for endringsoppsigelser utenfor sjøfartsforhold. Link til dommen her:     https://www.domstol.no/globalassets/upload/hret/avgjorelser/2019/mai-2019/hr-2019-928-a.pdf     Bakgrunnen for saken er at en overstyrmann ble degradert til førstestyrmann, ett nivå ned i stilling, uten vesentlig lønnsreduksjon. Degraderingen skjedde etter en ulykke på Hurtigruten og det ble lagt til grunn at ulykken fant sted som følge av alvorlige navigasjonsfeil. Høyesterett slår fast det selvsagte, at en slik degradering i stilling ikke kan gjennomføres innenfor arbeidsgivers styringsrett (avsnitt 45). Endringene ble fra Hurtigruten sin side også gjennomført som en oppsigelse fra stillingen som overstyrmann, men med tilbud om ny...

«Norsk arbeidsrett» av Jan Fougner

Universitetsforlaget og Jan Fougner lanserte forrige uke boken «Norsk arbeidsrett». Boka kretser rundt noen hovedspørsmål hvor forfatteren har markert seg med synspunkter som han til dels står ganske alene om, og som er kontroversielle. Selv om vi med tiden har fått en god del arbeidsrettslig litteratur, betydelig mer enn for bare 10-15 år siden, så er det en begivenhet når det gis ut en ny fagbok i arbeidsrett. Tittelen og omfanget på boken, lanseringen med over 100 inviterte gjester, og et panel med representanter fra Arbeidsretten, LO, NHO og BAHR, viser også at forlaget og forfatter har hatt store ambisjoner med boken. Det kreves store kunnskaper, disiplin og mye arbeid for å utgi en så omfattende bok. I invitasjonen til paneldeltakerne skriver forfatteren at betydningen av den norske modellen er viktigere enn noen gang, og at boka er en kjærlighetserklæring til tariffavtalene. Forfatteren vet selvsagt at tariffavtaler ikke springer ut av kjærlighet. Tariffavtaler...